- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Marșul pentru Păduri are loc în București, în alte localități din țară și în străinătate
Pe 3 noiembrie are loc un marș pentru protejarea pădurilor nu doar în București, ci și în alte orașe mai mari, cum ar fi Iași, Brașov sau Cluj, dar și în unele localități mai mici – Corabia, Slănic Moldova. În plus, acțiuni de protest sunt organizate și în Londra, Bruxelles, Zurich și Madrid.
Organizațiile Greenpeace România, Declic și Agent Green invită românii la un marș, pe 3 noiembrie, pentru a arăta clasei politice că pădurile sunt o prioritate pentru cetățeni. Protestatarii vor cere modernizarea rapidă a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), protecția pădurilor seculare și a biodiversității și ca aceste revendicări să fie o prioritate pentru orice Ministru al Pădurilor.
Marșul din București porni din Piața Universității, de la Fântână, la ora 18. Traseul are 1,6 kilometri și va fi prin Piața Kogălniceanu, până la Ministerul Apelor și Pădurilor.
În Iași, marșul va începe la ora 17:00, în fața Cinematografului Victoria, iar traseul va fi str. Arcu – str. Gavriil Musicescu – BCU – bld. Independenței – str. Sărăriei – str. Elena Doamna – str. Anastasie Panu – Palatul Culturii.
Brașovenii se întâlnesc la ora 16, în fața statuii Lupa Capitolina din zona Primăriei Municipiului Brașov. Protestatarii vor urma apoi traseul pe Str. Republicii – Piața Sfatului – Str. George Barițiu – Str. Băilor – Piața Unirii – Str. Băilor – Str. George Barițiu – Piața Sfatului – Str. Republicii –Primărie.
Clujenii protestează în fața Monumentului Memorandiștilor, din Cluj-Napoca, (La „Clopot”), de la ora 16. La aceeași oră se întâlnesc și protestatarii din Timișoara, în Piața Libertății. Proteste au loc și în Arad, în fața Primăriei, de la ora 18; în Slănic-Moldova, de la 14, în parcul principal (protestatarii vor purta haine verzi); în localitatea Corabia, județul Olt, de la 11,
În Oradea, traseul pentru păduri începe la ora 15, în Piața Unirii (la Statuie), și se continuă pe Str. Vasile Alecsandri – Parcul 1 Decembrie – Podul Paralelor – Malul drept al Crișului Repede – Podul Sf. Ladislau – Piața Unirii.
La Sfântu Gheorghe, Covasna, protestatarii se întâlnesc la ora 12 în piața Kálvin, iar la 12:30 pornesc pe strada Borvíz spre Izvorul Honvéd, unde a existat un proiect pentru înființarea unui parc de distracții.
Pe 3 noiembrie se întâlnesc și românii (și nu numai) din Londra – la ora 16, la Institutul Cultural Român, din Bruxelles – la 17, la Ambasada României, în Zurich – de la 19, pe Rathausbrücke, și în Madrid – de la 16, la Ambasada României.
We Move Europe, o comunitate de un milion de persoane din Italia, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Spania, Slovenia, Polonia și Marea Britanie, și-a arătat susținerea față de protestele din România. Platforma a realizat propria petiție pentru a i se face dreptate lui Liviu Pop, pădurarul care a decedat atunci când cerceta o tăiere ilegală de lemne. Până acum, 32.902 de persoane au semnat petiția.
Un studiu recent arată că România încă mai deține 526.000 ha de păduri potențial primare și seculare. Pe lângă o moștenire naturală unică în lume și o biodiversitate pe care, odată pierdută, nu o mai putem aduce înapoi, ele sunt de o importanță vitală în contextul climatic actual.
Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanți dezgoliți, inundații dezastruoase, zone deșertificate, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme.
Din raportul Tăierilor Ilegale din 2018, lansat zilele trecute de Greenpeace România, reiese că autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România.